čtvrtek 21. března 2019

Izraelská národní stezka - seznam vybavení


Jak jsme psali v minulém příspěvku, chystáme se přejít celý Izrael od jihu k severu po Izraelské národní stezce. Jelikož se během našeho pobíhání v horách a různých stokilometrových závodů zatím ani jeden z nás nevyřadil z provozu, pokračujeme v přípravách. Dnes bychom se jen tak v rychlosti podívali, co si do Izraele budeme brát s sebou.


Při delších přechodech je přeci jenom lepší, mít batoh co nejlehčí, protože s přibývajícími kilometry je každý gram znát. Proto se v posledních letech snažíme přibližovat stylu ultralight, což znamená nést vybavení co nejlehčí a pouze to nejnutnější. Vše co je trochu nadbytečné nebo zbytečně těžké, musí zůstat doma. Ne vždy se samozřejmě dokážeme zříct všech "zbytečností" a do nejlepší ultralight výbavy máme též poměrně daleko (hlavně kvůli její ne zrovna lidové ceně), nicméně se k ideálu snažíme krok za krokem přiblížit. 

V následujících tabulkách je rozepsán obsah našich batohů spolu s hmotnostmi jednotlivých položek. V tabulkách pracujeme s několika kategoriemi, které nebude špatné si vysvětlit.

Kategorie Základní hmotnost je hmotnost veškerého vybavení bez vody a potravin, které poneseme na zádech. Batoh o základní hmotnosti činí v našem případě něco kolem 5 kg. Bylo by krásné, nosit batoh pouze o této hmotnosti, to však samozřejmě není možné. Bez jídla a pití to totiž nejde. Celková hmotnost batohu bude kolísat právě v závislosti na dostupnosti vody a potravin. Například v poušti Negev, kde jsou v nejdelších vzdálenostech zdroje vody až po více jak 50 kilometrech, bude nutné nést na zádech klidně i osm litrů vody. Na druhé straně v severní části Izraele, kdy se každý den prochází nějakou tou vesnicí či kibucem, je voda i s jídlem dostupná prakticky denně. Potravin budeme mít na zádech průměrně 2-4 kg, a tak bude hmotnost batohu v průběhu celého výletu kolísat nejspíše mezi 8 až 15 kg.

Druhou uváděnou kategorií je oblečení a výbava mimo základní hmotnost. V našem případě se bude jednat o oblečení, které budeme mít na sobě, boty a trekové hole.


Naše výhoda je samozřejmě skutečnost, že jdeme ve dvou. Některé věci vhodné pro oba nese pouze jeden a batohy jsou tak o něco lehčí, než při sólo přechodu. Na druhou stranu se snažíme být co nejvíce samostatní a počítáme i s možností náhlého rozdělení, takže základní výbavu spolu s nejnutnějšími věcmi máme každý svoji.

Izrael přechodu ve stylu ultralight poměrně přeje, neboť v něm v termínu našeho výletu prakticky nehrozí déšť a teploty se pohybují mezi 20 – 30 °C. Teplé bundy, roláky, mikiny a většinu výbavy proti dešti tak můžeme nechat doma.

Bystrý pozorovatel si možná všimne, že v naší výbavě kompletně chybí vaření. To je záměr. Celý výlet chceme odejít pouze na studené stravě a na teplém jídle, kupovaném během cesty. Jelikož víc jak polovina trasy vede poměrně hustě zalidněné oblasti, nemusel by chybějící vařič představovat až tak veliký problém. Zdali je náš záměr ušetřit hmotnost na vaření správný, poznáme až během cesty.

Ondrova výbava

Na závěr se sluší poznamenat, že nás při našem výletu podpořil i outdoorový obchod s ultralehkým vybavením nalehko.com. Kluci a holky z nalehko.com jsou profíci, kteří jsou v řemeslu ultrilight dálkových přechodů jako ryby ve vodě. Mají za sebou přechody tří hlavních dálkových treků v USA (Continental Divide Trail, Appalachian Trail, Pacific Crest Trail), přechod balkánské Via Dinarica či přechod po hranicích Československa. Ze svých výletů také píší online zápisky a už poměrně dlouho jsou pro nás inspirací. Pokud vše půjde tak, jak má, mohly by být naše postřehy z Izraele i na stránkách nalehko.com. Kdyby tak kdokoliv potřeboval nějaké to ultrilight vybavení nebo se chtěl jenom něco dozvědět o dálkových přechodech, nalehko.com je tou správnou volbou.

Z popisu výbavy by to bylo prozatím vše. Když se zadaří, tak další článek bude již z Eilatu z pobřeží Rudého moře.

Žádné komentáře:

Okomentovat