úterý 5. března 2019

Izraelská národní stezka - Což takhle přejít Izrael?


Víkendové výlety, týdenní přechody hor nebo jednorázové zdolávání různých vrcholů jsou příjemné akce, ale již dlouho máme pocit, že by bylo potřeba podniknout něco většího. Tím něčím větším máme na mysli dlouhý přechod v řádech alespoň stovek kilometrů, který by trval týdny nebo měsíce. Možností je spousta. Od mamutích přechodů USA, přes evropské dálkové trasy až po dlouhé treky v Asii či na Novém Zélandu. Náš rozpočet je však přeci jenom trochu omezený a časově se potřebujeme vejít do dvou měsíců. Pořád ale chceme podniknout něco alespoň trochu exotičtějšího a ne tak úplně známého. Co si tedy vybrat? Co třeba Izraelskou národní stezku.


Možná to bude pro někoho překvapení, ale turistika je v Izraeli velmi populární a země nabízí tisíce kilometrů značených cest. Tou nejdelší značenou cestou je Izraelská národní stezka (The Israel National Trail, hebrejsky Shvil Yisrael), která prochází od severu k jihu celým Izraelem a podle posledních měření má délku lehce přes 1000 km. Stezka začíná na severu Izraele v kibucu Dan a končí na jihu u Rudého moře v městě Eilat. Oficiálně byla otevřena roku 1995 a vzorem jí byly proslulé dálkové přechody USA – konkrétně Appalačská stezka (Appalachian Trail). Dle rychlosti pochodu se Izraelská národní stezka obvykle zdolává v rozmezí 35 – 60 dní, avšak nejrychlejší přechod nebo spíše přeběh drží stále Carlos Goldberg, který celou trasu bez podpory zvládl za 12 dní, 13 hodin a 37 minut. Vyplatí se snad ještě zmínit, že stezka byla roku 2012 zařazena magazínem National Geographic mezi 20 nejkrásnějších turistických cest na světě.

Kromě nejvýznamnějších přírodních památek prochází stezka i největšími městy Izraele, Jeruzalémem a Tel Avivem. Krása celé trasy spočívá hlavně v její rozmanitosti. 400 km na jihu vede kamenitou a vyprahlou pouští Negev po stopách starověkých obchodních cest, u Jeruzaléma stezka prochází zalesněnými Judskými horami, severně od Tel Avivu kopíruje pobřeží Středozemního moře a v okolí Nazaretu prochází hornatou Galileou s jejími zelenými lesy. Už sice mimo stezku, ale stále velmi blízko je na úplném severu Izraele možné vystoupat do dvoutisícových výšek v masivu hory Hermon. Vedle přírodních krás se však cestovatel na Izraelské národní stezce seznámí i s neuvěřitelně bohatou historií celé oblasti a to nejen s biblickými místy jakými jsou Galilejské jezero, Nazaret či Jeruzalém, ale i s místy spojenými s moderními izraelskými dějinami jakými jsou Tel Aviv, Eilat či řada kibuců.

Zdroj: Saar J., Henkin Y.: Israel National Trail guide book

Kombinace rozmanité přírody, bohaté historie, snadné dostupnosti a relativně nízké náročnosti nás přesvědčila, abychom pro naši první dálkovou trasu zvolili právě Izraelskou národní stezku. Jaký je tedy náš plán?

Vlastně celkem jednoduchý. Chceme přejít 1200 km za šest týdnů. Veškerou výbavu si poneseme na zádech, spát budeme ve stanech nebo pod širákem a stravovat se budeme z toho, co získáme po cestě. V nejvýznamnějších městech jako Jeruzalém či Tel Aviv plánujeme delší zastávky v nějakém tom hostelu na regeneraci těla a zároveň poznávání lidí, kultury a historie. V plánu máme též i několik odboček za důležitými místy Izraele mimo samotnou národní trasu, ty však budou záležet na dostatku času a energie. Během cesty bychom rádi přinášeli informace o naší cestě formou online zápisků, kdy budeme po určitých úsecích na našem blogu zveřejňovat zážitky a zkušenosti z cesty, aby i případní další zájemci o přechod Izraele měli k dispozici co nejvíce informací v češtině.

Jelikož začínáme na konci března, chceme celou trasu projít od jihu k severu. Pouští Negev tak budeme procházet na začátku dubna, kdy jsou teploty ještě přijatelné. Již o měsíc později teploty v poušti nezřídka atakují čtyřicítky, v létě se její přechod nedoporučuje vůbec. Naši cestu zahájíme v Eilatu, jediném izraelském městě na břehu Rudého moře, přesněji řečeno 9 km od něj, kde začíná Izraelská národní trasa. Prvních 400 km výletu bude představovat přechod pouště Negev až do města Arad. V Aradu máme v plánu menší odklon od trasy, kdy chceme navštívit dvě důležitá místa oblasti. Pevnost Masada a Mrtvé moře. Masada je starověká pevnost, která představuje jednu z nejdůležitějších památek židovské historie. V 1. století n. l. zde židovští povstalci svedli poslední boj proti Římanům během první židovské války. Než aby padli do rukou nepříteli, spáchali obránci pevnosti po několika letech obléhání hromadnou sebevraždu. Masada reprezentuje v izraelské kolektivní paměti odhodlanost po svobodě a boj do posledního dechu. Pouhé tři kilometry od pevnosti se nachází druhý cíl našeho odklonu – Mrtvé moře. To je jednoho z nejslanějších jezer na světě a je zároveň nejníže položeným odkrytým místem na Zemi, neboť se nachází 420 metrů pod úrovní mořské hladiny. Díky vysoké slanosti vody je vyšší i její hustota, a tak v jezeře není ani potřeba plavat. Stačí si pouze lehnout na vodu, která plavce sama nadnáší.


Jakmile se vrátíme zpět na Izraelskou národní stezku, čeká nás 150 km cesty do Jeruzaléma. Velká část tohoto úseku vede jižní a střední částí Judských hor. Jižní část hor je zalesněná méně a dosahuje nadmořských výšek okolo 400 metrů. Směrem k Jeruzalému nadmořská výška roste a spolu s ní též zalesnění oblasti. Na západ od Jeruzaléma si tak po poušti a holých kopcích užijeme i zelených lesů. Jeruzalém je kapitola sama o sobě a vypsání jeho historické důležitosti a nejvýznamnějších památek by vydalo na celý článek. Stačí tak snad jenom zmínit, že zde chceme strávit minimálně dva dny, abychom poznali co nejvíce.

Následujících 100 km půjdeme do Tel Avivu, druhého největšího izraelského města. První část tohoto úseku vede ještě stále zalesněnou oblastí Judských hor, směrem k Tel Avivu však bude nadmořská výška postupně klesat až k samotné hladině moře. S Tel Avivem je to stejné jako s Jeruzalémem. Na poznání města a jeho památek si chceme vyhradit alespoň dva dny.


Z Tel Avivu vede Izraelská národní stezka 120 km k pohoří Karmel tyčícím se nad přístavem Haifa. Tento úsek po většinu času kopíruje pobřeží Středozemního moře a díky prakticky nulovému převýšení by jeho zdolání nemuselo být příliš fyzicky náročné. Pokud bychom měli čas, určitě bychom ze stezky odbočili a zastavili se i v Haifě, nejdůležitějším izraelském přístavu a třetím největším izraelském městě. Při nedostatku času nebude zbývat než pokračovat 100 km na východ do oblasti Galileje ke Galilejskému jezeru, po jehož hladině podle bible kráčel Ježíš. Během cesty k jezeru mineme i další důležité biblické místo - město Nazaret, místo kde Ježíš trávil mládí. Od Galilejského jezera nás bude čekat poslední úsek Izraelské národní stezky, 110 km dlouhá část do kibucu Dan, kde stezka končí. V tomto úseku se dostaneme na nejvyšší bod mezinárodně uznávaného území Státu Izrael a zároveň nejvyšší bod Izraelské národní stezky – horu Meron (Har Meron) s výškou 1208 m n. m. Nejvyšší bod území ovládaného Izraelem se nachází v masivu Hermon v Golanských výšinách, které však nejsou oficiálně uznávány jako součást Izraele, a proto budeme za nejvyšší horu Izraele považovat Meron.

V kibucu Dan tak skončíme přechod Izraelské národní stezky. Nechtěli bychom však, aby zde skončilo i naše putování Izraelem. Proto bychom rádi, při dostatku času, vůle a energie, pokračovali další turistickou trasou – Stezkou Golanských výšin (Golan trail). Jedná se o 120 km dlouhou značenou trasu přes Golanské výšiny – syrské území, které Izrael obsadil po Šestidenní válce roku 1967. Před nástupem na stezku samotnou chceme zdolat nejvyšší přístupný bod v masivu Hermon (samotný vrchol kvůli vojenské základně přístupný není), abychom pak pokračovali zpět na jih ke Galilejskému jezeru skrze celé Golanské výšiny. U Galilejského jezera bychom pak definitivně ukončili náš výlet.

Zdroj: Wikivoyage

Jestli se nám vše podaří tak, jak plánujeme, zůstává ve hvězdách. Při každé cestě se může stát milion různých věcí, které plány překazí či výrazně změní, ale právě i tato nejistota dodává cestování ono přitažlivé kouzlo. Co se stane, nevíme, nicméně letenky Praha – Eilat jsou koupené na 25. března a na celý výlet se zatím poctivě připravujeme.

Užitečné odkazy (anglicky):

Israel National Trail - fórum s tématy ohledně Izraelské národní stezky
The Israel National Trail – popisy trasy, seznam map, fotogalerie
The Ordinery Adventurer – osobní blog o přechodu Izraelské národní stezky
Golan Trail – popis Golanské stezky na Wikivoyage

2 komentáře:

  1. Držím palce, ať vám to pěkně šlape. Aktuálně teď INT přeběhl Mike Wardian za 10dní 16hodin 36 minut.

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za přání. Mika Wardiana asi nepřekonáme, ale flákat se taky nebudeme.

    OdpovědětVymazat